Въведение за формата Mр3

В случай, че сте израстнали през 90-те години на 20-и век, вероятно имате лична връзка с аудио формата, познат като MP3. Тогава MP3 файловете бяха специалния аудио формат - традиционен избор за всеки човек. За много хора това се отнася с пълна сила и днес.

 

Без значение дали рипвате CD на своя компютър, дали изтегляте албум от iTunes или теглите песни от интернет или пък копирате избраната своя колекция от песни за приятеля си внимателно, вероятно търсите и избирате MP3 формат.

 

Някои заглавя гласят, че MP3 форматът е мъртъв. Това обаче далеч не е така! Краят на MP3 съвсем не е настъпил. Можете да се наслаждавате на локално съхранените си песни и да продължавате да рипвате компактдискове.

Краят на MP3 не само, че не е дошъл, но и форматът продължава да разцъфтява. Този формат беше представен през 80-те години на миналия век за първи път. Този специфичен аудио формат е разработен от Fraunhofer ISS – немска компания и бързо се превърна почти в повсеместен, става ли въпрос за съхранение и за възпроизвеждане на формат аудио. Това се превърна в стандарт. В случай, че разполагате с хардуер или със софтуер, който е в състояние да възпроизвежда аудио, със сигурност той може да възпроизвежда MP3 файлове. Форматът се разпростира от стереото в автомобила ви до телефонния ви музикален плейър.

 

От бранда наскоро обявиха, че спират програмата си за лицензиране на определени патенти, които са свързани с MP3 формата. Това само че не значи края на MP3. Тя продължава да съществува и да се ползва активно

 

MP3 форматът не спира да се развива, този процес тече постоянно. Технологиите не умират никога и заради остаряването си. MP3 форматът се развива постоянно. Той продължава да се използва, при това във все по-развити форми.

 

Спирането на лицензирането на определени патенти всъщност също тепърва предстои да окаже доста благотворно въздействие върху част от Производителите на хардуер и софтуер вече не трябва да плащат на Fraunhofer ISS, тоест MP3 формата става безплатен и отворен за употреба.

 

Точно като GIF форматът или 3D печатът например, това спиране на лицензирането може да означава по-скоро, че ползването на MP3 формата всъщност е на път да се разрасне. Разработчиците на различни видове приложения, които не биха могли преди това да се случи да включват MP3 поддръжка, вече са в състояние да правят това. Тъй като технологията вече е безплатна, със сигурност предстои да видим нови  и интересни случаи на употреба.

MUSIC mp3 

Предимства на формата Mр3 пред други формати

MP3 e специфичен файлов формат. Той служи за съхраняване на аудио-информация на електронен носител. Представлява един от най-предпочитаните формати и има доста основания това да е така.

 

Откриването и записването на файлове в такъв формат е много лесно в сравнение с останалите формати. Въпреки многобройните слухове, че едва ли не идва краят на Mр3, той всъщност пази популярност. Може би именно това, че формата е много предпочитана, в някаква степен задържа развойния процес, защото всички производители на електронни уреди за прослушване на аудио-информация продължават да го ползват. Очаква се по-скоро да се случи нещо ново, да има трансформация и развитие, но не и да се стигне до изчезване на формата.

 

Към настоящия момент това продължава да е най-популярният и разпространен формат за цифровото кодиране, когато става дума за звукова информация. Използва се широко във файл-обменните мрежи. Функцията му е да служи за предаване на музикални произведения, а освен това друго огромно предимство е това, че може да се прослушва във всяка една от съвременните операционна система, на какъвто и да било портативен плейър, а и на всичките съвременни аудиосистеми, в това число и DVD плейъри.

Цялата тази форма за компресиране обаче, естествено, не идва без някои недостатъци. Макар че получавате много необходимо пространство на твърдия диск, губите известно качество на звука при конвертиране от файлов формат без да може да се възстанови. Затова ви съветваме – прибягвайте до конвертиране само в краен случай. Най-добре е да търсите желаните файлове в такъв формат, в какъвто ще ги използвате.

Един от основните въпроси по отношение на Mр3 идва под формата на битрейт - основно количеството действителна аудио информация, която се получава всяка секунда. Тази скорост се измерва в kbps (килобит в секунда) и колкото по-висока е битовата скорост, толкова по-качествен звук ще чуете. MP3 компресията премахва частите на аудиофайла, които човешките уши имат способността по-трудно да изслушвате - най-високият и най-ниският тон. За непрофесионалния слушател на музика загубата на качество обикновено не е чак толкова забележима.

 

MP3 файлът е аудио файл, който използва алгоритъм за компресиране, за да намали общия размер на файла. Той е известен като "загубен" формат, защото компресията е необратима и някои от оригиналните данни на източника се губят по време на компресията. Все пак е възможно да имате доста висококачествени MP3 музикални файлове. Компресирането е често срещана техника за всички типове файлове, независимо дали става дума за аудио, видео или изображения, за да се намали количеството съхранение, което заемат. https://mp3piosenki.com/

Mp3 download file size audio. File mp3 download technique. New file audio mp3 song download. Hindi songs. Greek Songs. Turkish songs mp3 download.

 
 

VIDEO